11:33
І розцвітає Буковина "мерцішорами"...

Символом весни та пробудження природи в Молдові, Румунії, а також в населених молдаванами та румунами селах української частини Північної Бессарабії та Буковини здавна вважалося свято «Мерцішор» (молд. та рум. – Mărţişor від молд. та рум. martie, мартіє — «март — березень). Його символізують червоно-білі бутоньєрки, що мають назву, співзвучну цьому весінньому святу. Вони виконані з вишуканою майстерністю народних умільців, їх заведено дарувати одне-одному в перший день березня. Разом зі стародавнім червоно-білим символом в кожен будинок входить життєстверджуюча сила природи, оберіг надії, любові й здійснення мрій. Мабуть варто відзначити, що дещо подібне свято — «мартениця», існує також у болгар, східних сербів і північних греків.
Мерцішори колись до свята робив кожен школяр.
Люди з хвилюванням очікують красивого ритуалу щороку, сподіваючись, що саме цього разу він принесе в будинки кожного з проживаючих в країні громадян — довгоочікувані щастя, любов, родючість і благополуччя.


Ось і в нашому ліцеї зустріли прекрасне свято пробудження весни. Кожен учень прийшов з мерцішором, а також вчителем трудового навчання Моніка І.К. було створено міні - виставку мерцішорів, які зробили власними руками, а також придбали в місцевій крамниці.

Переглядів: 158 | Додав: vpetrov | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar