10:16
Міжнародний день рідної мови

Із ніжності слова беру насолоду:
Воно – ідеал мій, для злету - крило.
Мова моя дана Богом народу,
Мова моя – це душі джерело.

Вона – моя доля, незмінні вітрила.
Наснагу вона для творіння дає.
Мова моя – це безсмертя і сила,
Мова – найбільше багатство моє.

Ця мова в граніті, в Дніпровому плесі...
Найкращі у світі лунають пісні.
В них вічність Шевченка і лагідність Лесі,
І дух тих героїв, що впали в борні.

Вона і покрова, вона і порука,
Початок дороги, початок життя.
Мова моя – це найвища наука,
Це – згусток любові, це – серця биття.

21 лютого, - унікальне свято. Воно є і спільним, і водночас вузько родинним для людей, яких об`єднала спільна історична доля. Сьогодні Міжнародний день рідної мови. Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій землі – в нашій славній Україні. Тут жили наші прадіди, діди, живуть наші батьки – тут коріння роду українського. І де б ми не були, скрізь відчуваємо поклик рідної землі, хвилюємося аж до сліз, зачувши рідне слово.Світ захоплюється українською мовою, яка належить до першої трійки наймилозвучніших мов земної кулі.

У 1934 році на конкурсі мов у Парижі українська мова була визнана поряд з французькою і перською як найкраща, найбагатша мова світу. За мелодійністю українська мова займає друге місце серед мов світу, поступаючись лише італійській.


Ми не могли оминути таке свято стороною. Про нього розповідали на годинах спілкування класні керівники та класоводи, педагог - організатор, вчителі української мови та літератури проводили тематичні уроки, виставки, виготовлення стіннівок, виконували пісні, декламували вірші. 9 - А клас провів змістовний, насичений захід "Як парость виноградної лози - плекайте мову..." з якого ми дізнались багато корисного та нового про нашу рідну українську мову. Також відзначили румунську мову, її великий і неосяжний простір творення, письменників та поетів. Пишаємося тим, що маємо таку цікаву історію.


Рідною мовою говорить серце й душа нашої землі. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо в душі любов до рідної мови.

Переглядів: 196 | Додав: vpetrov | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar