11:19
Рекомендації для організації освітнього процесу під час карантину для вчителів історії та правознавства

Рекомендації для організації освітнього процесу під час карантину для вчителів

історії та правознавства  

Пропонуємо перевести  роботу педагогів  та методичних об’єднань  учителів історії та правознавства  щодо супроводу  викладання  історії та суспільних дисциплін  у дистанційний формат.

          Тут  ніяк не обійтися  без  сучасних  інформаційних  технологій.   Тому, як перший крок, варто  завести окремі рубрики  на  кшталт  «Організація роботи  в період карантину» на сайтах освітніх  закладів чи на своєму власному інтернет-ресурсі (сайт, блог, сторінка) де і розміщувати  усю поточну інформацію.

  До неї, на наш погляд, можуть  належати  корисні  посилання:

6 клас : 

Всесвітня історія. Історія України. Інтегрований курс: https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/6-klas/2-vsesvtnya-storya-storya-ukrani-ntegrovaniy-kurs-6-klas/;

7 клас:

Історія України: https://imzo.gov.ua/pidruchniki/elektronni-versiyi-pidruchnikiv/elektronni-versiyi-pidruchnikiv-dlya-uchniv-7-h-klasiv-2/istoriya-ukrayini-7-klas/

Всесвітня історія: https://imzo.gov.ua/pidruchniki/elektronni-versiyi-pidruchnikiv/elektronni-versiyi-pidruchnikiv-dlya-uchniv-7-h-klasiv-2/vsesvitnya-istoriya-7-klas/

8 клас:

Історія України: https://imzo.gov.ua/elektronni-versiyi-pidruchnikiv-dlya-uchniv-8-h-klasiv/istoriya-ukrayini-8-klas/

Всесвітня історія: https://imzo.gov.ua/elektronni-versiyi-pidruchnikiv-dlya-uchniv-8-h-klasiv/vsesvitnya-istoriya-8-klas/

9 клас:

Історія України: https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/9-klas/3-storya-ukrani-9-klas/

Всесвітня історія: https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/9-klas/4-vsesvtnya-storya-9-klas/ 

 

10 клас:

Історія України: https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/10-klas/4-storya-ukrani-10-klas/

Всесвітня  історія:   https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/10-klas/5-vsesvtnya-storya-10-klas/

Інтегрований курс «Історія:  Україна  і світ»: https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/10-klas/6-storya-ukrana--svt-ntegrovaniy-kurs-10-klas/

11 клас:

Історія України: https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/11-klas/4-storya-ukrani-11-klas/

Всесвітня  історія: https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/11-klas/5-vsesvtnya-storya-11-klas/

Інтегрований курс «Історія:  Україна  і світ»: https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/11-klas/6-storya-ukrana--svt-ntegrovaniy-kurs/ 

Правознавство  та громадянська освіта

9 клас:

Основи правознавства: https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/9-klas/15-osnovi-pravoznavstva-9-klas/

10 клас:

Правознавство:

https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/10-klas/7-pravoznavstvo-10-klas/ 

Громадянська  освіта: https://lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv/10-klas/8-gromadyanska-osvta-10-klas/

Крок другий: рекомендуємо  знайти у переліку обраний Вашим  закладом варіант  підручників  та кожному  учневі скачати їх для   продовження  навчання.

Крок третій: розмістити  у відкритому інформаційному  просторі  фрагмент  навчально-тематичного  планування    з історії/суспільних  дисциплін на  наступні два навчальні тижні  для  КОЖНОГО   із класів  усіх  паралелей. Це  особливо  стосується опорних  закладів  та закладів,   де історія вивчається на профільному рівні. 

Крок четвертий. Зверніть особливу увагу  та добре  продумайте    завдання для самостійного опрацювання: за краще  буде  вказати не тільки  сторінки  тексту підручника, але і рекомендувати виконати  творчі / індивідуальні / групові/ випереджувальні  завдання, опрацювати додаткові джерела чи літературу, підготувати міні-проекти   тощо.

Крок п’ятий. Якщо   Ви  іще  не створили  групи  у соціальних  мережах, варто зробити і це. Тоді  Ви будете говорити зі школярами їхньою мовою,   підвищите  рівень довіри учнів  до себе як справжнього педагога-лідера, котрий іде в ногу  з часом, творить, цінує і поважає приватний простір  підлітків. Крім того, Ви   зможете ненав’язливо керувати  процесом  зростання кожного з учнів  по його власній індивідуальній  траєкторії. 

Аби не перетворювати  своє життя  у «безкінечний онлайн-мітинг», краще  встановити час «виходу на зв’язок»  з кожною окремою  групою  або  ж –  і це може бути  шостим кроком –   організувати дистанційне  навчання  за  допомогою  онлайн-платформ, як це не перший день практикують  кращі  педагоги.

І кілька  слів на завершення. 

Вимушену  паузу  варто використати  для передекзаменаційного  повторення  з метою  досягнення  найкращих  результатів як  на ДПА з історії  України у  9 та 11 класах, так і зовнішнього незалежного оцінювання за курс середньої школи.    

Безумовно, що  у такого роду методичних рекомендаціях, коли ситуація швидко  змінюється,  передбачити все неможливо. Тому   радимо стежити за сайтами  органів управління освітою: Департаменту освіти і науки облдержадміністрації  (_http://oblosvita.com/_) та Інституту післядипломної педагогічної освіти (ippobuk.cv.ua), місцевих  органів управління освітою.

Корисно    буде  відвідати  сайти  видавництв, громадських організацій, котрих  зараз  немало. Працюючи на ринку освітніх послуг, вони назагал пропонують споживачу   якісний  інтелектуальний  продукт   не тільки  у вигляді підручників, але й інших  складових  навчально-методичного  комплексу (посібники, довідники, карти, атласи, схеми, таблиці, методичні розробки тощо).

Переглядів: 197 | Додав: vpetrov | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar