15:25
Виховний захід

15 січня 2018 року ,з нагоди відзначення 168- річчя від дня народження  румунського поета публіциста  ,громадсько-культурного діяча   Міхая Емінеску , вчитель румунської мови та літератури Шумлянська А.І. разом з учнями 6, 10-Б класів провели загальношкілиний виховний захід.

 Міхай Емінеску народився 15 січня 1850 року в румунському місті Ботошані, що на той час входило до складу Молдовського князівства. Його юні роки пов'язані з столицею Буковини — Чернівцями. У 1860-1866 роках з перервами навчався в Чернівецькій вищій гімназії. Автор багатьох поетичних, прозових і публіцистичних творів, статей, записів румунського фольклору . 

Перший свій вірш М. Емінеску написав у Чернівцях і присвятив пам'яті улюбленого гімназійного учителя румунської словесності Арона Пумнула, учасника революції 1848.

Емінеску був активним учасником студентського гуртка «Молода Румунія» у Відні. Поезія Емінеску перейнята революційним, громадянським пафосом, роздумами про сутність історії та людського буття. Це особливо переконливо засвідчили його поеми «Епігони», «Memento mori», «Імператор і пролетар». П'ять «Послань» — один із взірців патріотичної і водночас сатиричної лірики, яка особливо гостро сприймалась патріотично налаштованою молоддю. Поета вважають «цілісним вираженням румунської душі», «квінтесенцією румунського духу», оборонцем румунської мови. Тудор Аргезі стверджував: «Емінеску, певним чином, — пречистий святий румунського вірша».

Учні 6,10-Б класу провели загальношкільний виховний захід присвячений- поету М.Емінеску. 

 

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 242 | Додав: vpetrov | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar